„Jeśli w przyrodzie jest choroba, to w przyrodzie należy szukać na nią lekarstwa.” – Hipokrates
Sezon na kurki rozpoczęty! Te pomarańczowo-żółte grzyby nie tylko cieszą podniebienie, ale i wzmacniają zdrowie. Wyróżnia je to, że nie bywają robaczywe, pojawiają się wcześnie i mają wyjątkowe właściwości lecznicze.
Kurki były znane już w medycynie ludowej – stosowano je na poprawę wzroku, odporności, wątroby, a także w walce z pasożytami. Współczesne badania potwierdzają: zawierają hitinmannozę i kwas trametonolinowy, które skutecznie zwalczają pasożyty w organizmie człowieka – rozpuszczają ich jajeczka i paraliżują układ nerwowy robaków.
Dodatkowo są źródłem witamin: A, B1, B2, C, D2, E, PP oraz minerałów, w tym miedzi, cynku i selenu. A to wszystko przy zaledwie 19 kcal/100g!
Jeśli zależy Ci na naturalnym oczyszczaniu organizmu, to właśnie kurki mogą być Twoim sprzymierzeńcem. Zbieraj je świadomie, korzystaj z natury – ona wie najlepiej, co nam potrzebne
Kuracja przeciwpasożytnicza – nalewka z kurek
Dla dorosłych
Składniki:
-
2–3 łyżki drobno pokrojonych świeżych kurek
-
150 ml czystej wódki
-
mały słoik (200 ml)
Wykonanie:
-
Grzyby dokładnie wypłukać, osuszyć i drobno pokroić.
-
Umieścić w słoiku, zalać wódką, zakręcić.
-
Podpisać jako „nalewka z kurek” i odstawić do lodówki (6–8°C) na 14 dni.
-
Nie filtrować! Przed każdym użyciem wstrząsnąć.
-
Pić codziennie przed snem po 1 łyżeczce, unikając spożycia fragmentów grzybów.
Po 14 dniach nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Kurki na cały rok – wersja suszona
-
Susz kurki w temperaturze do 50°C (na słońcu lub w suszarce).
-
Po całkowitym wysuszeniu zmiel je na proszek.
-
Przechowuj w szklanym, ciemnym słoiku.
-
Dodawaj do chłodnych potraw (kanapki, sałatki, kasze) – 1–2 łyżeczki dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie jesteś posiadaczem konta google+ wybierz "nazwa/adres url" i wpisz swój nick lub imię. Trochę tak głupio rozmawiać z Anonimem.