Jeśli wierzysz, że Ci się uda, że potrafisz, w większości wypadków rzeczywiście Ci się uda, to władza umysłu nad ciałem.

- Vernon Wolfe

czwartek, 7 sierpnia 2025

Kurki – złoto lasu o niezwykłej mocy


„Jeśli w przyrodzie jest choroba, to w przyrodzie należy szukać na nią lekarstwa.” – Hipokrates

Sezon na kurki rozpoczęty! Te pomarańczowo-żółte grzyby nie tylko cieszą podniebienie, ale i wzmacniają zdrowie. Wyróżnia je to, że nie bywają robaczywe, pojawiają się wcześnie i mają wyjątkowe właściwości lecznicze.

Kurki były znane już w medycynie ludowej – stosowano je na poprawę wzroku, odporności, wątroby, a także w walce z pasożytami. Współczesne badania potwierdzają: zawierają hitinmannozę i kwas trametonolinowy, które skutecznie zwalczają pasożyty w organizmie człowieka – rozpuszczają ich jajeczka i paraliżują układ nerwowy robaków.

Dodatkowo są źródłem witamin: A, B1, B2, C, D2, E, PP oraz minerałów, w tym miedzi, cynku i selenu. A to wszystko przy zaledwie 19 kcal/100g!

Jeśli zależy Ci na naturalnym oczyszczaniu organizmu, to właśnie kurki mogą być Twoim sprzymierzeńcem. Zbieraj je świadomie, korzystaj z natury – ona wie najlepiej, co nam potrzebne 

 Kuracja przeciwpasożytnicza – nalewka z kurek

Dla dorosłych

Składniki:

  • 2–3 łyżki drobno pokrojonych świeżych kurek

  • 150 ml czystej wódki

  • mały słoik (200 ml)

Wykonanie:

  1. Grzyby dokładnie wypłukać, osuszyć i drobno pokroić.

  2. Umieścić w słoiku, zalać wódką, zakręcić.

  3. Podpisać jako „nalewka z kurek” i odstawić do lodówki (6–8°C) na 14 dni.

  4. Nie filtrować! Przed każdym użyciem wstrząsnąć.

  5. Pić codziennie przed snem po 1 łyżeczce, unikając spożycia fragmentów grzybów.

Po 14 dniach nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Kurki na cały rok – wersja suszona

  • Susz kurki w temperaturze do 50°C (na słońcu lub w suszarce).

  • Po całkowitym wysuszeniu zmiel je na proszek.

  • Przechowuj w szklanym, ciemnym słoiku.

  • Dodawaj do chłodnych potraw (kanapki, sałatki, kasze) – 1–2 łyżeczki dziennie.

Źródła naukowe i popularnonaukowe:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie jesteś posiadaczem konta google+ wybierz "nazwa/adres url" i wpisz swój nick lub imię. Trochę tak głupio rozmawiać z Anonimem.