Gargnano to spokojne miasteczko nad jeziorem Garda, położone u podnóża Prealp Bresciańskich – górskiego pasma należącego do włoskich Alp.
Miasteczko otacza zieleń gór i cyprysów, a bliskość natury czuć tu na każdym kroku.
W jednej z lokalnych trattorii spróbowaliśmy regionalnych dań, które idealnie wpisują się w charakter tego miejsca.
Na stole pojawiły się mięciutkie gnocchi, przypominające nasze kopytka, oraz casoncelli alla bresciana – tradycyjne pierożki nadziewane szynką, mięsem i serem, delikatnie słodko-słone w smaku. Podane z masłem szałwiowym i startym serem były absolutnym kulinarnym odkryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie jesteś posiadaczem konta google+ wybierz "nazwa/adres url" i wpisz swój nick lub imię. Trochę tak głupio rozmawiać z Anonimem.