Jeśli wierzysz, że Ci się uda, że potrafisz, w większości wypadków rzeczywiście Ci się uda, to władza umysłu nad ciałem.

- Vernon Wolfe

sobota, 8 kwietnia 2017

Czas na żurek, czyli jak przygotować zakwas do żurku

Uwielbiam żurek. Na Wielkanoc żurek jednak inaczej smakuje. Jeszcze jak jest na własnym zakwasie. Palce lizać.

Jak przygotować taki zakwas?
Bierzemy 2 szklanki razowej mąki żytniej, 1, litra wody i skórkę razowego chleba. Mąkę zaparzamy wrzącą wodą. Wlewamy tyle, aby uzyskać rzadką zawiesinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem dolewamy letniej wody i wrzucamy skórkę od chleba. Odstawiamy naszą zawiesinę na trzy dni. Trzeba pamiętać,aby to było dość ciepłe miejsce.  Obserwujemy, co się będzie działo.
Po pierwszym dniu wielkich zmian nie będzie. Po drugim zobaczymy pianę, a to znaczy,że zakwas zaczął pracować. Potem przelewamy do szklanej butelki. Dobrze zakorkowany może stać nawet dwa tygodnie.

Żurek
Gotuję białą kiełbasę. wyjmuje ją z wywaru, kroję w kosteczkę. Do wywaru wrzucam startą na dużych oczkach marchew, oraz w całości pietruszkę, por, kawałek selera. To się gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Wyjmuje warzywa ( pietruszka, seler, por). Dolewam zakwas.
Na patelni przysmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, kiełbasę i boczek wędzony.  Wrzucam do żurku. Doprawiam: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , majeranek - jak kto lubi. Gotuję około 10 minut. Dodaję starty chrzan. Mieszam - smacznego

11 komentarzy:

  1. Przepis jest bardzo bogaty, jeśli chodzi o składniki.
    Może warto spróbować tym razem trochę inaczej... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie od zawsze zurek na Wielkanoc musi być koniecznie . To takie nasze 'must have" i to na śniadanie wielkanocne. Mój mąż na początku naszej znajomości był mocno zaskoczony, a teraz nie wyobraża sobie, że mogłoby być inaczej...

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie się podoba tak na bogato, ślinianki wariują :) Do Wielkanocy tuż tuż — spokojnych przygotowań i pięknych świąt, DD. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, zrobię tym razem z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. no niestety nie zrobie, mam dietę ...

    OdpowiedzUsuń
  6. no i co mi tu od rana takie rzeczy, jak ja nie dość, że w pracy, to jeszcze na diecie? :D
    miłego dnia DD

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie skorzystam!! Nigdy nie robiłam, a w tym roku naleciało mnie właśnie na zrobienie żurku samodzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale takiego żurku jak babcia to nie zrobi nikt! ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. żurek w chlebie to podstawa :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie jesteś posiadaczem konta google+ wybierz "nazwa/adres url" i wpisz swój nick lub imię. Trochę tak głupio rozmawiać z Anonimem.