Jak przygotować taki zakwas?
Bierzemy 2 szklanki razowej mąki żytniej, 1, litra wody i skórkę razowego chleba. Mąkę zaparzamy wrzącą wodą. Wlewamy tyle, aby uzyskać rzadką zawiesinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem dolewamy letniej wody i wrzucamy skórkę od chleba. Odstawiamy naszą zawiesinę na trzy dni. Trzeba pamiętać,aby to było dość ciepłe miejsce. Obserwujemy, co się będzie działo.
Po pierwszym dniu wielkich zmian nie będzie. Po drugim zobaczymy pianę, a to znaczy,że zakwas zaczął pracować. Potem przelewamy do szklanej butelki. Dobrze zakorkowany może stać nawet dwa tygodnie.
Żurek
Gotuję białą kiełbasę. wyjmuje ją z wywaru, kroję w kosteczkę. Do wywaru wrzucam startą na dużych oczkach marchew, oraz w całości pietruszkę, por, kawałek selera. To się gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Wyjmuje warzywa ( pietruszka, seler, por). Dolewam zakwas.
Na patelni przysmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, kiełbasę i boczek wędzony. Wrzucam do żurku. Doprawiam: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , majeranek - jak kto lubi. Gotuję około 10 minut. Dodaję starty chrzan. Mieszam - smacznego
Przepis jest bardzo bogaty, jeśli chodzi o składniki.
OdpowiedzUsuńMoże warto spróbować tym razem trochę inaczej... :)
A jak?
UsuńU mnie od zawsze zurek na Wielkanoc musi być koniecznie . To takie nasze 'must have" i to na śniadanie wielkanocne. Mój mąż na początku naszej znajomości był mocno zaskoczony, a teraz nie wyobraża sobie, że mogłoby być inaczej...
OdpowiedzUsuńA mnie się podoba tak na bogato, ślinianki wariują :) Do Wielkanocy tuż tuż — spokojnych przygotowań i pięknych świąt, DD. Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszny, zrobię tym razem z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńmniam!!!
OdpowiedzUsuńno niestety nie zrobie, mam dietę ...
OdpowiedzUsuńno i co mi tu od rana takie rzeczy, jak ja nie dość, że w pracy, to jeszcze na diecie? :D
OdpowiedzUsuńmiłego dnia DD
Chętnie skorzystam!! Nigdy nie robiłam, a w tym roku naleciało mnie właśnie na zrobienie żurku samodzielnie! :)
OdpowiedzUsuńAle takiego żurku jak babcia to nie zrobi nikt! ;P
OdpowiedzUsuńżurek w chlebie to podstawa :D
OdpowiedzUsuń