Okazja szczególna i psiapsiółki szczególne, zatem warto popisać się zdolnościami kulinarnymi i cosik specjalnego na tę okazję przygotować. Pomyślałam sobie o szparagach z szynką w sosie beszamelowym. Taką potrawę podano na weselu. Pychota.
Niestety, taka byłam zakręcona,że fotki nie strzeliłam. Szkoda.
Najważniejsze,ze dziewczynom smakowały.
foto |
Oto przepis:
- Zawijać szparagi w plastry szynki ( dwie sztuki na każdy rulonik).
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotować sos beszamelowy.
- Przyprawić go szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i cukrem do smaku.
- Dodać łyżkę soku z cytryny
- Zalać ruloniki szparagów w szynce sosem beszamelowym.
- Posypać startym serem i zapiec.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatłowa, odrobina cukru do smaku i łyżka soku z cytryny- Masło rozgrzać w rondlu. Kiedy będzie wrzeć, wsypać 2 łyżki mąki , zamieszać.
- Dolać mleko. Ciągle mieszać w szybkim tempie. Najlepiej użyć trzepaczki. Sos będzie puszysty.
- Kiedy sos zgęstnieje , przyprawić.
...zapachniało mi...oczywiście nie weselną:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności i miłego weekendu!
A wyszły mi te szaragi.... pychota!
UsuńEleganckie i na czasie danie.
OdpowiedzUsuńFantastycznie smakuje i pięknie wygląda.
Życzę dobrej zabawy.
Pozdrawiam:)
To prawda. Włączam przepis na stałe do "przyjęciowego" menu.
UsuńSzparagi w kazdej postaci sa bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judyta
Dopiero eksperymentuję ze szparagami. Odkrywam je!
UsuńSzparagi najlepiej owinąć szynką parmeńską, na pewno będą smaczniejsze. Sosu beszamelowego używam do polania piekących się rurek cannelloni. Jest wspaniały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wypróbuję. Dziękuję.
UsuńGłodna jestem.
OdpowiedzUsuńA zatem smacznego!
UsuńMniam! Zrobię takie bo uwielbiam szparagi. Szczególnie zielone. Dobrej zabawy! Należy się Wam :)))
OdpowiedzUsuńBawiłyśmy się doskonale. Cudowne odreagowanie od codzienności. nie było potrzebne.
UsuńPyszności ...
OdpowiedzUsuńMiłej zabawy życzę :-)
I zabawa była pyszna! Serdeczne dzięki.
Usuńa gdzie są zdjęcia z wesela? czy cos mnie ominęło? jakaś reporterska relacja z tego dnia? :) ach! jakie smakowite jedzonko! dobranoc!
OdpowiedzUsuńJuż były. Musisz przejrzeć archiwum.
UsuńSuper przepis, szparagi zdaje się smakowite:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDelikatne, pyszne, po prostu pyszne.
UsuńSzparagi .... jak najbardziej majowa potrawa. Wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńA jak smakuje.... Niebo w gębie. Polecam.
Usuńmusi być dobre :)))
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej - pychota!!!!
Usuńoj smakowicie wygląda, mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje!
UsuńMuszę się przyznać, że za szparagami nie przepadam- może dlatego, że nie trafiłam na dobrze zrobione? nie wiem...
OdpowiedzUsuńA ja nigdy szparagów nie jadłam i szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSprawdzony, prosty i smaczny!
UsuńO widzisz, ja zupełnie nie umiem szparagów gotować. Wiesz jak się gotuje świeże szparagi?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale jutro mam taki zamiar!
UsuńHej :) Dodałam Twojego bloga na http://spisblogow.blogspot.com/ zgodnie ze zgłoszeniem
OdpowiedzUsuńxx
Ślicznie dziękuję.
UsuńHeh ciekawe czy u nas wódki zostanie...
OdpowiedzUsuńSzparagi musiały być bardzo smaczne:) Ja jadłam jedynie zawinięte w szynkę i przewiązane szczypiorem, ale nawet bez sosu ciekawy kąsek to jest:)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie :)))) aż sie głodna zrobiłam, ale z braku szparagów muszę się zadowolić kiełbasą na goroąco :)))
OdpowiedzUsuńtakie po weselne imprezki są cudownie relaksacyjne, a przepis szparagowy kradnę bez pytania
OdpowiedzUsuń