Jeśli wierzysz, że Ci się uda, że potrafisz, w większości wypadków rzeczywiście Ci się uda, to władza umysłu nad ciałem.

- Vernon Wolfe

sobota, 11 maja 2013

Zaprosiłam gości na weselną wódkę i szparagi w szynce

Już dwa tygodnie po weselu Starszej, a ja znowu przyjęcie szykuje. Wódka weselna jeszcze została, dalej została na tę właśnie okazję odłożona, bowiem przyjdą moje  Dobre Anioły, co mnie w dekoracjach weselnych wspomagały i będziemy jeszcze raz wesele maglować.

Okazja szczególna i psiapsiółki szczególne, zatem warto popisać się zdolnościami kulinarnymi i cosik specjalnego na tę okazję przygotować. Pomyślałam sobie o szparagach z szynką w sosie beszamelowym. Taką potrawę podano na weselu. Pychota.

Niestety, taka byłam zakręcona,że fotki nie strzeliłam. Szkoda.
Najważniejsze,ze dziewczynom smakowały.

foto
Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, uprościłam i szparagi  takie ze słoiczka zawinęłam w szynkę.
Oto przepis:
  • Zawijać szparagi w plastry  szynki ( dwie sztuki na każdy rulonik).
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotować sos beszamelowy.
  • Przyprawić go szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i cukrem do smaku.
  • Dodać łyżkę soku z cytryny
  • Zalać  ruloniki szparagów w szynce sosem beszamelowym.
  • Posypać startym serem i zapiec.

 Sos beszamelowy:

2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatłowa, odrobina cukru do smaku i łyżka soku z cytryny
  1. Masło rozgrzać w rondlu. Kiedy będzie wrzeć, wsypać 2 łyżki mąki , zamieszać.
  2. Dolać mleko. Ciągle mieszać w szybkim tempie. Najlepiej użyć trzepaczki. Sos będzie puszysty.
  3. Kiedy sos zgęstnieje , przyprawić.


35 komentarzy:

  1. ...zapachniało mi...oczywiście nie weselną:)
    Serdeczności i miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyszły mi te szaragi.... pychota!

      Usuń
  2. Eleganckie i na czasie danie.
    Fantastycznie smakuje i pięknie wygląda.
    Życzę dobrej zabawy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Włączam przepis na stałe do "przyjęciowego" menu.

      Usuń
  3. Szparagi w kazdej postaci sa bardzo dobre!
    Serdecznosci
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero eksperymentuję ze szparagami. Odkrywam je!

      Usuń
  4. Szparagi najlepiej owinąć szynką parmeńską, na pewno będą smaczniejsze. Sosu beszamelowego używam do polania piekących się rurek cannelloni. Jest wspaniały.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Zrobię takie bo uwielbiam szparagi. Szczególnie zielone. Dobrej zabawy! Należy się Wam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bawiłyśmy się doskonale. Cudowne odreagowanie od codzienności. nie było potrzebne.

      Usuń
  6. Pyszności ...
    Miłej zabawy życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zabawa była pyszna! Serdeczne dzięki.

      Usuń
  7. a gdzie są zdjęcia z wesela? czy cos mnie ominęło? jakaś reporterska relacja z tego dnia? :) ach! jakie smakowite jedzonko! dobranoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już były. Musisz przejrzeć archiwum.

      Usuń
  8. Super przepis, szparagi zdaje się smakowite:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatne, pyszne, po prostu pyszne.

      Usuń
  9. Szparagi .... jak najbardziej majowa potrawa. Wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje.... Niebo w gębie. Polecam.

      Usuń
  10. oj smakowicie wygląda, mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę się przyznać, że za szparagami nie przepadam- może dlatego, że nie trafiłam na dobrze zrobione? nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nigdy szparagów nie jadłam i szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. O widzisz, ja zupełnie nie umiem szparagów gotować. Wiesz jak się gotuje świeże szparagi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale jutro mam taki zamiar!

      Usuń
  14. Hej :) Dodałam Twojego bloga na http://spisblogow.blogspot.com/ zgodnie ze zgłoszeniem

    xx

    OdpowiedzUsuń
  15. Heh ciekawe czy u nas wódki zostanie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Szparagi musiały być bardzo smaczne:) Ja jadłam jedynie zawinięte w szynkę i przewiązane szczypiorem, ale nawet bez sosu ciekawy kąsek to jest:)

    OdpowiedzUsuń
  17. brzmi ciekawie :)))) aż sie głodna zrobiłam, ale z braku szparagów muszę się zadowolić kiełbasą na goroąco :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. takie po weselne imprezki są cudownie relaksacyjne, a przepis szparagowy kradnę bez pytania

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie jesteś posiadaczem konta google+ wybierz "nazwa/adres url" i wpisz swój nick lub imię. Trochę tak głupio rozmawiać z Anonimem.